Σε αυστηρή επιτήρηση των ξένων θεσμικών περνούν οι σημαντικότερες ελληνικές εισηγμένες, καθώς η κυβέρνηση υποχρεώνεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνει αποφασιστικά τα δικαιώματά τους, με μια καταλυτική τροποποίηση του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών 2190 του 1920. Μάλιστα, αρκετές διοικήσεις που βασίζονται σε ισχνά ποσοστά συμμετοχής των βασικών μετόχων για να ελέγχουν τις εταιρείες ανησυχούν ήδη ακόμη και για το ενδεχόμενο απώλειας του ελέγχου βασικών αποφάσεων!
Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε η τελική μορφή του σχεδίου νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τη μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2007/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2007, σχετικά με την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων εταιρειών – τροποποίηση και προσαρμογή του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών.
Με το νομοσχέδιο, που… παραλίγο να ψηφισθεί και το φθινόπωρο του 2009, αλλά «πάγωσε» η διαδικασία εισαγωγής του στη Βουλή λόγω των πρόωρων εκλογών, παρέχονται σημαντικά δικαιώματα στους ξένους μετόχους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περνά οριστικά στο παρελθόν μια αναχρονιστική ρύθμιση, που επέτρεπε να λαμβάνονται οι αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις χωρίς τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, ακόμη και σε περιπτώσεις εταιρειών, όπου αυτοί κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών.
Μέχρι σήμερα, οι μέτοχοι υποχρεώνονται να δεσμεύουν πριν από τη γενική συνέλευση τις μετοχές τους, αλλιώς χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στη συνέλευση. Αυτή την υποχρέωση δεν τηρούν οι ξένοι θεσμικοί, καθώς στα περισσότερα fund απαγορεύεται από το καταστατικό τους να δεσμεύουν έστω και για 24 ώρες τις μετοχές που κατέχουν. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν τα δικαιώματα συμμετοχής τους στις συνελεύσεις και να κυριαρχούν σε αυτές Έλληνες μέτοχοι, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μικρότερη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο από τους ξένους θεσμικούς.
Με βάση την κοινοτική οδηγία που σε λίγο θα αποτελεί νόμο του κράτους, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να ψηφίζουν πλέον εξ αποστάσεως, χωρίς να δεσμεύουν τις μετοχές τους πριν από τις συνελεύσεις, ενώ αυξάνονται οι υποχρεώσεις των εισηγμένων να ενημερώνουν έγκαιρα και πληρέστερα τους μετόχους για τα θέματα των συνελεύσεων.
Με αυτό τον τρόπο, οι διοικήσεις και οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων περνούν υπό αυστηρή επιτήρηση των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν τα δικαιώματά τους στις συνελεύσεις και να μπλοκάρουν αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η συμμετοχή των ξένων στο ΧΑ φθάνει το 50%, ενώ σε ορισμένες μεγάλες, πολυμετοχικές εταιρείες είναι και πολύ υψηλότερο, γίνεται φανερό ότι πλέον το ελληνικό Χρηματιστήριο περνά στην επιτήρηση των ξένων θεσμικών. Αν, επιπλέον, ξένοι διαχειριστές με μεγάλη συμμετοχή αποφασίσουν να συντονίσουν την ψήφο τους στις συνελεύσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μετατοπισθεί αθόρυβα το κέντρο ελέγχου των αποφάσεων στο εξωτερικό.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει ίσως πρώτη το τίμημα της «μετοχικής δημοκρατίας»: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση ελέγχει τις γενικές συνελεύσεις μέσω των ταμείων, ακριβώς επειδή οι ξένοι θεσμικοί, που έχουν την πλειοψηφία των μετοχών, απέχουν από τις συνελεύσεις. Όταν αποκτήσουν το δικαίωμα της εξ αποστάσεως ψήφου, κάθε απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκρισή τους, ενώ θεωρητικά θα μπορούν ακόμη και να μπλοκάρουν την τοποθέτηση διοικήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Δεν είναι, ίσως, τυχαίο, ότι, παρότι η σχετική οδηγία ήταν υποχρεωτικό να εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2009, θα τεθεί σε εφαρμογή με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αφού είχε προηγηθεί (τον Μάρτιο) η αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν, με την οποία η κυβέρνηση προειδοποιήθηκε για επικείμενη παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
http://www.sofokleous10.gr/portal2
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου