Ο Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως ημέρα παγκόσμιας πάλης κατά των ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης πολιτών και κρατών, απέναντι στο άκρως περίπλοκο αυτό πρόβλημα.
Τα ναρκωτικά ήταν, είναι και δυστυχώς θα εξακολουθούν να είναι πηγή προβλημάτων που πλήττουν την Υγεία αλλά και την κοινωνία. Οι προσπάθειες από οργανωμένα κράτη, με διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά συστήματα, να ελέγξουν την διακίνησή και την χρήση τους, με ποικίλες μεθόδους, δεν έχουν δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Από την σχεδόν ελεύθερη κυκλοφορία τους και την αποποινικοποίηση της χρήσης τους όπως η Ολλανδία, η Ισπανία κλπ, μέχρι την αυστηρή καταστολή όπως η Αμερική, και διάφορα μουσουλμανικά κράτη, η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.
Τρία στοιχεία
Ο λόγος της αποτυχίας των διαφόρων μεθόδων αντιμετώπισης των ναρκωτικών οφείλεται στην αδυναμία της ταυτόχρονης και από κοινού αντιμετώπισης των τριών στοιχείων που η σύνθεσή τους δημιουργεί τον χρήστη: ο άνθρωπος, η ουσία και η δεδομένη συγκυρία.
**Ο άνθρωπος από την φύση του ρέπει σε διαφόρων ειδών εξαρτήσεις όπως παραδείγματος χάριν το αλκοόλ, ο καπνός, τα τυχερά παιχνίδια, τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουμε την εξάρτηση των νέων και απο το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ. Συνεπώς η μέριμνα της πολιτείας θα πρέπει να στραφεί πρωτίστως στην πρόληψη, που όλοι μας ακούμε κάθε τόσο με μορφή προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά δεν βλέπουμε ως μετεκλογική πράξη.
**Η ουσία που κατά κανόνα βρίσκεται στην φύση, αλλά και διάφορες χημικές συνθέσεις που θα υπάρχουν πάντα, επιβάλλεται να κρατηθούν μακρυά από τον άνθρωπο με την μείωση της διαθεσιμότητας, που κυρίως αντιμετωπίζεται με την καταστολή. Όσο μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υπάρχει σε οποιοδήποτε είδος, οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση της κυκλοφορίας του. Εν προκειμένω κάτι τέτοιο για τα ναρκωτικά είναι καταστροφικό.
**Η δεδομένη συγκυρία. Αρχίζοντας από μιά στιγμή αδυναμίας, απογοήτευσης, ακόμη και οργής και φθάνοντας μέχρι την περιέργεια, είναι πολλές οι περιστάσεις που ενδέχεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εμπλοκή ενός ατόμου, κυρίως νεαρής ηλικίας, με τα ναρκωτικά. Είναι βέβαιο ότι η ιδανική κοινωνία ουδέποτε υπήρξε και φοβούμαι πως δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Όμως οι προσπάθειες όλων γιά μιά δικαιότερη, ευημερούσα και καλύτερη κοινωνία πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι η οδηγός παράστασή μας, ώστε να περιοριστούν οι συνθήκες που διαμορφώνουν ανίσχυρες προσωπικότητες.
Κατά συνέπεια οι προσπάθειες ΟΛΩΝ μας πρέπει να έχουν τριπλή στόχευση.
Τρείς στόχοι
ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ αφού έτσι μπορούμε να διαπλάσουμε ακέραιες και ισχυρές προσωπικότητες.
ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΛΗ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ που είναι επιφορτισμένες με την καταστολή. Ακόμα και ενδεχομένη ενεργητική βοήθεια προς αυτές και όχι χλευασμούς ή μηδενισμούς των προσπαθειών τους , όπως συμβαίνει με πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ζητάμε από τους αστυνομικούς να βουτάνε τα χέρια τους κάθε μέρα μέσα στο βούρκο και να τα βγάζουν καθαρά. Πολύ δύσκολο πράγμα, όταν μάλιστα η Πολιτεία δεν τους έχει εφοδιάσει με γάντια. Στην προκειμένη περίπτωση τα γάντια δεν είναι τίποτα άλλο απο εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποδομή και ηθική στήριξη.
ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά μας, όταν θα στρέφουν το βλέμμα τους στο παρελθόν να μην μας κατηγορούν και μας απεχθάνονται για τις υποθήκες που βάλαμε πάνω στο οικοδόμημα της δικής τους ζωής και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου