Ο Γιάννης Δαραβίγκας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ;;

Την περασμένη Τρίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt, συνέντευξη του γερμανού πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος αφού είπε πολλά και διάφορα για την πολιτική της κ. Μέρκελ, κατακρίνοντάς την, κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των πραγμάτων (de facto) θα μετατραπεί σε ένωση δύο ταχυτήτων : στην Ευρώπη του πυρήνα, με την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία από την μία μεριά και στην Ευρώπη της περιφέρειας στην οποία θα μετέχουν οι οικονομικώς ασθενείς χώρες.

Την ίδια ημέρα, ίσως συμπτωματικά, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο απόρρητο έγγραφο με αποσπάσματα από τα πρακτικά των συζητήσεων που είχε στην Βόννη, στις 27-28 Ιουλίου 1975, ο σοσιαλιστής, τότε καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, με τον αμερικανό πρόεδρο Gerald Ford και τον υπουργό εξωτερικών Henry A. Kissinger. Διαβάζοντας τα όσα δημοσιεύθηκαν, και που αφορούν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο την εποχή εκείνη, καταλαβαίνει ο καθένας πως ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν άριστα ενημερωμένος για την κατάσταση. Ο γερμανός καγκελάριος αφού έκανε μία σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση των οικονομικών της Τουρκίας, των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας-Κύπρου, διατύπωσε μάλιστα και προτάσεις προς τον πρόεδρο Gerald Ford.
Η CIA είναι παντού !!
Εκείνο που μου προξένησε εντύπωση είναι ότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στον Ανδρέα Παπανδρέου, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του προς τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry A. Kissinger. Υπάρχει επίσης στους δημοσιευθέντες διαλόγους, μια στιχομυθία που αφορά στις προσπάθειες των ΗΠΑ, την εποχή εκείνη, να «στηρίξουν» τις Αζόρες να αυτονομηθούν από την Πορτογαλία. Ο γερμανός καγκελάριος απευθυνόμενος στους δύο συνομιλητές του λέει, με χιουμοριστική διάθεση, πως η CIA έχει «βάλει το χέρι της» στις Αζόρες. Για να πάρει την απάντηση, με περισσή κυνικότητα, από τον Kissinger : όχι ακόμη… (Not yet)
Αναφέρθηκα στους διαλόγους του Χέλμουτ Σμιτ με τους αμερικανούς επειδή είναι σαφές ότι ο γερμανός πρώην καγκελάριος, αν και φαινομενικά «παροπλισμένος», εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με την ενεργό ανάμειξή του στην διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή εδώ και πολλές δεκαετίες. Ένα ακόμη στοιχείο που επιβάλλεται να αναφέρω είναι η γερμανική θέση που άρχισε να εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και παγιώθηκε μετά την ένταξη της Ισπανίας και Πορτογαλίας, για την δημιουργία μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Την εποχή εκείνη μάλιστα, γινόταν λόγος για τον «πλούσιο» βορρά και τον «φτωχό» νότο της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ο νότος που σήμερα αποτελείται από τα PIGS (γουρούνια). Με το σκεπτικό αυτό οι δηλώσεις του Χέλμουτ Σμιτ περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων, έχουν την σημασία τους.
Τι θα συμβεί το 2012;;
Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη με την σημερινή της δομή, μορφή και λειτουργία παρουσιάζει πολλές αρρυθμίες και ακόμη περισσότερα οικονομικά προβλήματα. Ο στρατιωτικός άξονας που πριν 70 περίπου χρόνια συνέδεε το Βερολίνο με την Ρώμη, σήμερα έχει μετατραπεί σε οικονομικό και συνδέει πάλι το Βερολίνο, αλλά τώρα με την Γαλλία. Το μόνο κοινό στοιχείο και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι η Αγγλία, που όπως τότε έτσι και σήμερα παραμένει αντίθετη αν όχι και πολέμια σε κάθε άξονα. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ασφάλεια τι πρόκειται να συμβεί το 2011. Πάντως είναι βέβαιο ότι η Γερμανία έχει την βούληση, αλλά και τα μέσα να διαμορφώνει τις εξελίξεις, επιδιώκοντας την επικυριαρχία της στην Ευρώπη. Η πρώτη φάση του σχεδίου της, ο διαχωρισμός της ήρας από το σιτάρι, δηλαδή των πλουσίων από τους φτωχούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως θα στεφθεί από επιτυχία. Μένει να δούμε την δεύτερη φάση. Όσο για την Ελλάδα και τους λοιπούς φτωχούς συγγενείς, το μόνο χειρότερο κακό που μπορεί να μας βρει, θα είναι η συντέλεια του κόσμου το 2012, όπως ο Νοστράδαμος και οι Μάγια έχουν προβλέψει….
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου