Του Αλέξανδρου Τάρκα
Οι αιθεροβάμονες προσγειώνονται...
Οι προπαγανδιστές σωπαίνουν. Και οι ρεαλιστές, όσο κι αν κάποιοι βιάστηκαν να τους χαρακτηρίσουν «κασσάνδρες», δικαιώνονται στην προειδοποίησή τους ότι, σε όποια χώρα επενέβη το ΔΝΤ, ακολούθησαν ύφεση, κοινωνικές εκρήξεις και εθνικά αδιέξοδα.
Δεν έχει συμπληρωθεί καλά-καλά ούτε ένα εξάμηνο από την έναρξη του προγράμματος του ΔΝΤ και οι ίδιοι οι συντάκτες της, προ ημερών, νέας έκθεσής του παρουσιάζουν έναν ορίζοντα μαύρο. Μια οικονομία, χωρίς δυνατότητα ταχείας αναστροφής. Μια χώρα, χωρίς ελπίδα. Υπαινίσσονται ήδη την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων και παραδέχονται, έστω έμμεσα, την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής.
Η αγανάκτηση των αναγνωστών της έκθεσης είναι δικαιολογημένη, αλλά την ευθύνη δεν την έχουν οι συντάκτες της.
Γιατί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ δεν ήρθαν απρόσκλητοι στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη! Τους έστρωσαν κόκκινα χαλιά ο Πρωθυπουργός και τα εξαπτέρυγά τους στη Βουλή. Ούτε και τα στελέχη της Κομισιόν πρέπει να προκαλούν οργή στους Έλληνες με τις παρεμβάσεις τους. Μήπως δεν είναι η κυβέρνηση που, πρόσφατα, τους επέδειξε αναλυτικά στοιχεία ακόμα και για την τελευταία βίδα των ναυπηγικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού με την απλή παράκληση διακριτικής μεταχείρισης των ελληνικών εθνικών απορρήτων; Κι, ασφαλώς, δεν πρέπει να κατηγορούνται ούτε οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εν Αθήναις αρμόδιοι ήταν εκείνοι που, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, είχαν αναδείξει την ΕΚΤ ως μοναδική πηγή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω της ανταλλαγής ομολόγων-ρευστού κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων. Άλλωστε κάποιοι πρέπει να χρωστούν χάρη στα στελέχη της ΕΚΤ. Γιατί αν η ΕΚΤ ήθελε, θέλει ή θελήσει, μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ξετυλίξει το κουβάρι όσων θησαυρίζουν, στην Ελλάδα και διεθνώς, με τη διακύμανση των spreads. Αν, αργά ή γρήγορα, αρχίσει μια τέτοια έρευνα, θα μείνουν έκπληκτοι οι ερευνητές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Siemens ή ακόμα και οι σεναριογράφοι του “Wall Street 2” με τον Μάικλ Ντάγκλας που ανεβαίνει, την επόμενη εβδομάδα, στους κινηματογράφους.
Όμως τα νέα μέτρα και η, προς το παρόν υπόγεια, κοινωνική αναταραχή δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει ν’ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Η διπλωματική ατζέντα της χώρας έχει εγγεγραμμένες, στο τελευταίο δίμηνο του έτους, θυελλώδεις εξελίξεις που θα σφραγίσουν επί μακρόν τις ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο. Και η ειρωνεία της τύχης, ή ο περίφημος «νόμος του Μέρφι» για την κυβέρνηση και τη χώρα, είναι ότι οι καυτές αποφάσεις για την οικονομία και τη διπλωματία συμπίπτουν χρονικά!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου